Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ha elfogy az olaj, nem lesz műanyag?

2011.12.11

 Mindig azt mondják, hogy a kőolaj hamarosan el fog fogyni, ebben van is igazság, de jó tudni, hogy a szakértők szerint a világ olajkitermelése húsz év múlva tetőzik, és ez azért is gond, mert a kőolajkészletek apadása miatt nem lesz elegendő műanyag.

Mi lesz ha elfogy az olaj? Mibe fogunk csomagolni? Mibe fogunk folyadékokat tárolni?

A brit Energiakutató Központ (UKERC) októberi jelentésében azt írják, hogy 2030-tól lejtmenet lesz a kőolajtermelés tekintetében.

Érdemes tudni, hogy a Földünk becsült kőolajtartalékainak negyedét birtokló Szaúd-Arábia bizonyosan készül a kőolaj utáni korszakra. Atomenergetikai fejlesztéseken dolgoznak és közel 20 darab atomerőművet szándékoznak beindítani. Hogy mikor? 2030-ban.

Mi lesz műanyagok nélkül a földön?

Újra a nagyitól látottak alapján a ssatos üveggel megyünk majd vásárolni. Ebbe tesszük majd a tejfölt és a lekvárt, mint régen is tettük. Előkerül majd a jól bevállt zsírpapír, mely régen is megtette a szolgálatáté legalább nem penészedett bele a friss kolbász.

De lehet ez nem lesz olyan nagy probléma.

A nagyobb baj az lesz, hogy nem lesz elegendő alapanyag a ruha gyártáshoz, vagy a gyógyszeriparhoz, mert rengeteg anyag kőolajszármazékból készül.

Olcsó műanyagokból készülnek az autók alkatrészei is, de ha ezt mással kell helyettesíteni, akkor akár 200 kg-al is nehezebb lesz egy egy autó.

Gyerekjátékok is mind mind műanyagokból vannak, nem beszélve a pelenkáról, a cumnisüvegről, a labdáról és még sorolhatnánk.

 

Az építőiparban az ablakok, ajtók, festékek, kapcsolók, dugaljak, csövek, kádak, sok sok alkatrész és például avakolat is mind műanyagból vannak.

Az orvostudomány is számos műanyag terméket használ. Pl: gumikesztyű, vagy az infúziók csöve, egyszer használatos fecskendők.

Nem lehet visszatérni a régi korokhoz csak részben. Azért is mert vannak dolgok, melyek nélkül már nincs meg az emberiség.

Elő kell venni a rengeteg műanyag hulladékot, mely a 7 milliárd ember felhasznált és újra kell hasznosítani.

A Csendes Óceánban egy több Magyarország területét is betakaró szemétkupac úszik, elképzelhető, hogy azt is fel fogja valaki dolgozni. Ez a szeméttelep egy hatalmas kinccsé fog egyszer csak válni.

A 20. század 50-es éveiben 5 millió tonna volt a műanyag gyártás az egész földön, ez a szám mára meghaladta az évi 100 tonnát.

Cellulózból és fehérvéből is lehet természetes polimereket előállítani, persze ez megint valamilyen környezetkárosítással fog járni, mert a földeket majd meg kell művelni valahogyan és ehhez energiára van szükség.

 

A Csendes Óceánban úszó  plasztik-szőnyeg méretéről nincsenek pontos adatok, egyesek szerint kétszer akkora, mint Texas állam, más becslések szerint USA-nál is nagyobb, és mintegy 3 millió tonna műanyag flakon és egyéb szemét hömpölyög, amit az örvények mind egy halomba gyűjtenek.
Ezek nem csak a hajókról, de a strandokról is a vízbe kerülnek, sőt, 90 százalékuk a szárazföldről származik. Az ENSZ környezetvédelmi programja (UNEP) által készített felmérés szerint minden négyzetkilométernyi óceánra 18 000 műanyagdarabka jut, de a Csendes-óceán északi részén ez a szám az egymilliót is meghaladja.

 

Ezek a képek a Csendes Óceánban úszó szeméthalomnál készültek.

A madarak műanyaggal etetik a kicsinyeiket, de mást nem is találnak, mert a szemétsziget alatt gyakorlatilag az élet is kihal, mert örök sötétség van. Létezik olyan része is a szemétszigetnek, ahol 10 méteres a vastagsága a hulladékoknak.